Menu

Wat is een nameserver?

NameServers zijn de servers die domeinnamen naar IP-adressen vertalen en fungeren als de bewegwijzering van het internet. Voor een domein dienen altijd minimaal 2 nameservers ingesteld te zijn zodat het domein altijd te vinden is.

Ter voorbeeld, wanneer je in je browser gaat naar hostingsrv.nl, vraagt je PC bij de nameservers van je internetprovider waar hostingsrv.nl staat. De nameservers van je internetprovider vragen vervolgens de beherende instantie van .nl domeinen (omdat dit een .nl domein betreft) in welke nameservers de verwijzing voor hostingsrv.nl te vinden is. Je komt dan uit bij de nameservers van hostingsrv.nl en vervolgens word je daar naar de correcte webserver doorgestuurd. Dit alles gebeurt in enkele miliseconden.

Dit proces wordt overigens niet bij elke aanvraag geheel doorlopen. De meeste nameservers zullen, wanneer ze in de afgelopen x aantal uur (meestal 4) al eerder een aanvraag voor hostingsrv.nl hebben gehad, dit nog in het geheugen (cache) hebben staan en zullen je PC dan direct de goede kant opsturen.

Wanneer een domeinnaam geregisteerd wordt dienen er minstens twee nameservers opgegeven te worden. Wanneer de eerste nameserver niet functioneert, fungeert de tweede nameserver als ‘fall back’.